Search
Sju tips för att klara tentan

Published at 2023-01-09

7 tips för att klara tentan

Mitt i tentaperioden? Eller kanske vill du börja förbereda dig inför tentan som är på gång om några veckor? Oavsett vart i dina studier du befinner dig så har vi samlat sju tips som förhoppningsvis kommer göra ditt tentapluggande lite mer effektivt och hjälper dig att klara tentan!

1. Börja i god tid (om möjligt!)

Om tentan är om två dagar och du läser det här just nu förstår vi att det inte är ett särskilt upplyftande tips. Men i de fall du kan, stå emot prokrastineringen och börja läsa och förbereda dig inför tentan så tidigt som möjligt. Mer tid att förbereda ger dig bättre förutsättningar att kunna förstå och ta till dig innehållet, kunna diskutera det med andra, bli mer säker på dina kunskaper och i slutändan klara tentan lättare.

2. Gör en studieplan

Oavsett om du har två dagar eller två veckor kvar inför tentan – gör en plan för den tid du har! Prioritera och skriv ner vad du ska hinna läsa eller genomföra under vilka dagar för att få en bättre översikt av vad du har framför dig. När du har en plan för ditt pluggande blir det oftast enklare och känns mer överkomligt att göra det du ska, och med lite tur även få tid över till annat än bara plugg.

3. Se över din studieteknik

Har du funderat över din studieteknik och hur du ska göra för att vara mer effektiv i dina studier? Om inte så är det en bra idé att se över det, speciellt inför tentaperioder. Spana in vårt blogginlägg 7 tips för förbättrad studieteknik om du vill lära dig mer om olika studietekniker.

4. Skapa förutsättningar för bra studiero

Det spelar ingen roll hur mycket du planerat och förberett om du inte kan koncentrera dig när du väl sätter dig ner för att plugga. Så se till att du har tänkt över vart, hur och när du pluggar som bäst innan det är dags för en lång pluggsession. I vårt blogginlägg 5 tips för bäst studiero får du några tips på vägen till bättre studiero.

5. Återhämta dig ordentligt

Få saker fungerar så dåligt som en hjärna som inte fått näring och sömn. Så se till att du äter ordentligt under pluggandet, och få in ett vettigt antal timmar sömn. Du kommer märka att du lär dig och fokuserar bättre när du är utvilad och fått i dig ordentligt med energi. Fysisk aktivitet är också riktigt viktigt för att hålla hjärnan på topp – oavsett om du går på en promenad eller kör ett gympass kommer det att gynna dina studier.

6. Stressa lagom

De flesta av oss blir stressade inför och under tentaperioder. En viss mängd stress kan faktiskt göra dig mer fokuserad och öka motivationen, men tippar det över och du blir för stressad så sänks istället din prestationsförmåga och det blir lättare att tappa fokus för att du blir överväldigad. Så helt enkelt – lite stress är okej, men ta en paus och försök slappna av om du börjar stressa upp dig för mycket.

7. Förbered dig inför tentadagen

Packa allt du behöver i materialväg dagen innan, exempelvis block, pennor och eventuella böcker som du får använda under tentan. Om du får ha med dig något att äta och dricka så köp det på förhand också. Sitt inte uppe till sent på natten dagen inför tentan – prioritera istället att få in en bra mängd sömn så att hjärnan är utvilad och alert. Se till att äta och dricka ordentligt innan det är dags för tentan, så att du är pigg och inte blir onödigt hungrig under tiden du ska skriva.

Sist men inte minst, glöm inte att ta med dig ditt ID-kort till tentan. Det är inte kul när man står där och är redo men inte får skriva på grund av att man glömt legget hemma.

Stort lycka till med tentan, det här fixar du! 💚

So far, we have reused

 1 

 9 

 6 

 1 

 6 

 8 

 5 

books.

Trustpilot

Sweden's friendliest and environmental friendliest bookshop with the lowest priced textbooks.

This is our ambition, and we do what it takes to get there. We are here to help students to save and earn money on their textbooks while we at the same time save the environment. We were started in 2005 by two students and have since strived to constantly make it easier to buy and sell used textbooks for as many as possible.

Subscribe to our newsletter

Subscribe to receive our best student tips, offers and promotions.

Read more about how we handle personal data in our privacy policy.

Looking for stationaries?

Radergummi

Radergummi (vit)

Price: 5 SEK

Buy
Go to Stationaries 👉
Searching...
Stäng