Tävla om presentkort värda 2000 kr när du säljer din kurslitteratur hos oss! Läs mer ->

Published at 2021-02-03

Sveriges klimatsmartaste student(er) 2020 - Cecilia Nyquist och Elias Höckerfelt

Cecilia Nyquist och Elias Höckerfelt från Handelshögskolan i Stockholm är Sveriges klimatsmartaste studenter 2020. Utmärkelsen och stipendiet, som delades ut av Campusbokhandeln för tredje året i rad, tilldelas duon som har startat klimatorganisationen SSCA som påverkat sitt lärosäte till att få in klimat i undervisningen samt att anpassa sig till 1,5 graders-målet.

Allt började 2018 när Cecilia och Elias, tillsammans med ytterligare två handelsstudenter, ville skapa en plattform för studenter på skolan att mötas och driva klimatfrågan. 

“Vi insåg att vi studenter, som framtida attraktiva arbetstagare har makten att påverka företag och organisationer att ta större ansvar för miljö och klimat. Vi bestämde oss därför att starta klimatorganisation SSE Students for Climate Action (SSCA).” säger Cecilia

Genom föreläsningar, workshops, klimatstrejker och uppsatsstipendium har de jobbat med att inspirera och engagera studenter till klimatsmarta beteenden och uppmuntrat dem att ställa krav på framtida arbetsgivare.

Företag som besökt Handelshögskolan på karriärmässor har vittnat om att de fått ovanligt mycket frågor kopplade till hållbarhet, efter att vi genom gerillakampanjer uppmuntrat studenter att ställa kritiska frågor. Vi har i media och i paneldiskussioner med näringslivet framfört att dagens Handelsstudenter har höga krav på sina framtida arbetsgivare vad gäller deras klimatarbete” säger Elias

I juni 2019 fick de även Handelshögskolan att implementerat ett flertal av deras förslag på hur klimat och hållbarhet kan inkorporeras i befintliga kurser samt skriva under på att skolan ska redovisa och minska sina koldioxidutsläpp till 2030 i linje med 1,5 graders-målet.

"Cecilia och Elias har med helhjärtat driv skapat en organisation som skyndat på en av landets ledande institutioner att på allvar ta sig an klimatfrågan. SSCA har väckt intresse och skapat ett forum för vår tids ödesfråga där det behövs som mest. Förhoppningsvis leder detta till att fler aktörer inom näringslivet tar klimatfrågan på allvar” säger initiativtagare till utmärkelsen och medgrundare till Campusbokhandeln, Fredrik Hagenius.

Efter studierna är målet för Elias att kunna jobba med ekonomisk policy som bidrar till klimatomställning medans Cecilia vill fokusera på hållbarhetsutveckling inom kläd- eller matindustrin. 

“Vi är otroligt stolta och glada över att få utmärkelsen! Det är ett erkännande att det vi gör och kämpar för ger avtryck och det kommer ge ny kraft att kämpa vidare.” säger Cecilia.

Finaljuryn i Sveriges klimatsmartaste student bestod av Isadora Wronski, Sverigechef Greenpeace, Erik Martinsson, vd på Svea Solar, Kalle Nilver, vd på GoClimate, Fredrik Hagenius, medgrundare av Campusbokhandeln samt förra årets vinnare, Emma och Amelia Oller Westerberg

Övriga finalister 2020

  • Leo Rudberg, Stockholms universitet 
  • Rowan Drury, Lunds universitet

Latest blog posts

So far, we have reused

 1 

 6 

 8 

 7 

 1 

 1 

 3 

books.

Trustpilot

Sweden's friendliest and environmental friendliest bookshop with the lowest priced textbooks.

This is our ambition, and we do what it takes to get there. We are here to help students to save and earn money on their textbooks while we at the same time save the environment. We were started in 2005 by two students and have since strived to constantly make it easier to buy and sell used textbooks for as many as possible.

Looking for stationaries?

Radergummi

Radergummi (vit)

Price: 5 SEK

Buy
Go to Stationaries 👉
Searching...
Stäng