Description
”Från Gästrikland 2023” består av fristående artiklar eller texter samlade inom temaområden.
Boken inleds med fem texter om hur Gävle reste sig efter stadsbranden 1869. De handlar om en byggboom, om industrialisering, handelns utveckling, flyttrörelser, förändrade livsstilar och en ny infrastruktur. Med stor fråmåtanda och handlingskraft lyckades stadens förvaltning, företag och privatpersoner återuppbygga Gävle till en modern stad för industri, handel och sjöfart.
Pandemin Spanska sjukan inträffade i slutet av 1910-talet. En av bokens texter berättar om hur sjukdomen påverkade Gästrikland. Unga och unga vuxna var mest drabbade och författarnas forskning redovisas i statistik över antalet döda i varje socken. Småbarnsfamiljer splittrades och många unga fick inte växa upp med syskon och föräldrar.
Ett tredje tema i årsboken lyfter fram samiska spår i släktforskningens källmaterial, plats- och ortnamn, fysiska lämningar i landskapet samt i museernas och hembygdsgårdarnas samlingar. Det har under lång tid funnits en samisk befolkning i Mellansverige. Trots att källorna är många finns det lite kunskap om denna befolkningsgrupp.
Bland bokens fristående ämnen kan nämnas texter om Wetterlings yxfabrik i Storvik, brännvinskonsumtion i Hedesunda, kustsamhället Harkskär i Hille socken och när diakonins ”vagga” stod i Gävle.
Årsboken avslutas med en presentation av Bengt Löf, som är föreningens stipendiat 2023. Därefter recensioner och anmälningar av nyutgivna skrifter och böcker med anknytning till Gästrikland. Bokens illustrationer är många, minst en bild på varje uppslag. Redaktören har därtill kompletterat flera av artiklarna med egna korta texter i notisform.
Read more