Description
Vad gör ett val svårt? Hur borde man fatta sådana beslut? Och vad är egentligen en rationell person?
Det här är grundläggande moralfilosofiska frågor som den amerikanske filosofen Ruth Chang tar sig an i denna korta text. Hon hinner åtminstone presentera en skiss på en ny föreställning om normativitet och de slags skäl vi kan ha.
Som utgångspunkt tar hon frågan om vad som egentligen gör svåra val svåra. Våra vanliga svar håller nämligen inte måttet, och ett korrekt svar på frågan ger ledtrådar till de andra frågorna. Chang menar att svåra val är svåra för att alternativen är i paritet. De är jämförbara, och inget av alternativen är bättre än det andra, men trots det är de inte lika bra.
Det här ställer till det för många moralföreställningar, men i praktiken lyckas vi alltsom oftast fatta beslut ändå, och ibland rationella sådana också. Orsaken till det, menar Chang, är att vi, som rationella personer, har förmågan att skapa skäl. Hon kallar denna föreställning för ”hybridvoluntarism” och en stor del av texten ägnas åt att formulera grunderna för den.
Kanske kan en sådan teori förklara sådant vi vill att en moralteori ska kunna förklara? Det vore i så fall ett viktigt framsteg i vårt moraliska tänkande.
Ruth Chang är professor i rättsvetenskap på universitetet i Oxford, och var tidigare filosofiprofessor på Rutgers i New Jersey. Hennes intresseområde är brett och omfattar normativitetens natur, strukturen hos värden, praktiskt förnuft, handlingsteori, rationalitet, populationsetik, beslutsfattande, värdet i kärlek, vikten av djupa åtaganden, identitet, med mera. Chang har haft stort inflytande bland akademiska filosofer, men hon har även en sällsynt fallenhet för att presentera avancerad filosofi för en bred publik. Ett exempel är denna text.
Read more