Description
De tre trädgårdar som Christina Högardh-Ihr berättar om har olika karaktär och olika förutsättningar, men ett har de gemensamt: de som skapade dem måste ta hänsyn till Dalarnas klimat. Jorden är karg, somrarna inte alltid varma och soliga och vintrarna bistra.
Den trädgård som man kanske lättast känner sig hemma i är Lilla Hyttnäs, där Karin och Carl Larsson bodde med sina många barn. Allt eftersom åren gick växte deras trädgård fram och blev vacker och personlig. Karin valde växterna. Hon ville pröva på att odla sådant som hon hade sett i Frankrike och på sina resor i Europa. Hon odlade sparris, tomat, spenat, Afrikas blå lilja nerium, inte utan framgång.
En annan värld möter besökaren innanför Hildasholms murar. Hilda Munthe, gift med Axel Munthe, drottning Viktorias livläkare, hörde till en förmögen engelsk släkt. På engelskt vis delade hon den stora tomten vid Siljan i flera mindre trädgårdar, skilda från varandra och omgivna av häckar eller träd. De olika trädgårdarna fylldes emellertid med blommor valda med tanke på Dalarnas förutsättningar. Bland växterna ställde hon efter engelsk tradition skulpturer och lät anlägga fontäner och brunnar. Hildasholm liknar ingen annan trädgård i Dalarna.
Trädgården på Sångs gjordes för den växtintresserade Erik Axel Karlfeldt, som hade givit Ester Claesson, vår första kvinnliga trädgårdsarkitekt, i uppdrag att utforma sin trädgård. Karlfeldt såg i naturen en förebild och önskade anpassa sin trädgård till byn Sjugarens vackra omgivningar. Den skärmades därför inte av som trädgården på Hildasholm utan införlivades med landskapet.
Trädgårdarnas ägare kände till varandra. En gemensam länk för de tre familjerna var Emma och Anders Zorn på Zorngården i Mora.
Christina Högardh-Ihr är utbildad fotograf och konstvetare. Hon medverkar som skribent och fotograf i svenska trädgårdstidskrifter och har på Bokförlaget Signum tidigare givit ut Vargaslätten, historien om en trädgård.
Read more