Description
I denna närstudie av Ukrainakrisens diplomatiska historia visar juristen Alexander Mercouris att det - tvärtemot vad många tror - hittills varit den av väst stödda Kievregeringen som, vid varje tillfälle, valt militära lösningar framför diplomatiska.
Många försök har gjorts för att lösa Ukrainakonflikten diplomatiskt. Hittills har alla misslyckats. Den 12 februari 2015 undertecknades en ny överenskommelse. Kommer den att hålla?
Om mönstret från tidigare fredsprocesser upprepar sig ser det illa ut: Gång på gång har Ukraina brutit mot ingångna avtal och startat nya militära offensiver. Samtidigt har väst aldrig vid något tillfälle satt press på Ukraina för att uppfylla sina åtaganden.
Möjligheterna att skapa fred ligger därför främst i händerna på Tyskland och Frankrike, de västmakter som tog initiativ till det senaste avtalet, menar Alexander Mercouris.
I ett appendix finns översatt alla viktiga dokument från de försök som hittills gjorts för att lösa konflikten diplomatiskt, från avtalet mellan Janukovitj och den ukrainska oppositionen den 21 februari 2014 till Säkerhetsrådets resolution 2202.
UR BOKEN
Vad Majdanrörelsen och västmakterna måste inse är att med tanke på styrkeförhållandena inom Ukraina, och mellan Ukraina och Ryssland, är den sortens maximalistiska mål som Majdanrörelsen ställde sig helt enkelt ouppnåeliga. Om Ukraina ska ha en framtid som självständig stat inom sina nuvarande gränser måste landet kompromissa och komma överens såväl med de rysktalande i östra Ukraina som med Ryssland. Det ligger i Ukrainas eget intresse att detta sker så snart som möjligt. Om Ukraina istället väljer att hela tiden öka insatserna i något som börjar likna ett parti om allt eller intet, är risken att landet till sist går tomhänt ur spelet.
OM FÖRFATTAREN
Alexander Mercouris är utrikespolitisk redaktör för nättidningen Russia Insider, där han publicerar artiklar om internationella frågor med särskild inriktning på Ryssland och juridik. I tolv år arbetade Alexander Mercouris som jurist vid Royal Courts of Justice i London, specialiserad på mänskliga rättigheter och konstitutionell rätt. Hans familj har varit framstående i grekisk politik under flera generationer. Han är bosatt i London.
Read more