Description
En ny bok av Lars Ingelstam
Nya linjer för välfärdssamhället: dela på jobben
och utnyttja det civila samhällets möjligheter!
Huvudfrågan i Ekonomi på plats, Lars Ingelstams nya bok, är hur både välfärd och sysselsättning skall kunna upprätthållas trots de utmaningar som det post-industriella samhället och globaliseringen ställer. I ett avslutande kapitel tecknas tre alternativa framtider för svensk arbetsmarknad och ekonomi de närmaste 20 åren. Förutsättningen i alla tre är att samhället konsekvent ser arbetet som huvudinstrument både för att skapa välfärd och för att alla människor skall ha tillgång till en rimlig köpkraft. En jämnare fördelning av arbete så att de flesta arbetar mindre men andra mera än i dag kommer att medföra lägre skatteuttag och mindre bidragsberoende. Välfärden kan och bör produceras i mer varierade former än i dag: offentliga, privata, civila, kooperativa.
Dessa framtida möjligheter bygger på en genomgång av samhällsekonomin i vid mening. Här redovisas både betalt och obetalt arbete och relationerna mellan offentlig och privat sektor, men också förutsättningarna för den tredje sektorn, som bygger på fritt vald samverkan. Den aktuella diskussionen om social ekonomi, socialt kapital och informationsekonomi redovisas och kommenteras. Lokal ekonomi får stor uppmärksamhet eftersom all ekonomi börjar och slutar i ett lokalt sammanhang. I ett av framtidsalternativen läggs särskilt stor vikt vid den roll som det civila samhället och självorganisering kan spela inom en modern ekonomi.
Ekonomi på plats kan ses som ett seriöst debattinlägg i en av vårt samhälles största framtidsfrågor. Samtidigt är den en lärobok som täcker många aspekter av ekonomi och arbete som annars försummas i undervisning och debatt.
Lars Ingelstam har varit professor i Teknik och social förändring vid Linköpings universitet 1980-2002 och tidigare bland annat chef för Sekretariatet för framtidsstudier. Han har publicerat ett 10-tal böcker.
Read more