Description
Gustavsberg har i snart 200 år försett svenska hem med porslin för vardag och fest. Under den tiden har namnet Gustavsberg blivit ett välkänt och uppskattat varumärke som finns i de flesta svenska kök och badrum.
Framgångssagan började 1825, då grosshandlare Öhman fick klartecken att få starta en porslinsfabrik. Det blev startskottet för en vinglig och osäker väg framåt. Trots motgångar med lågkonjunktur, dåligt ledarskap och tekniska problem, tog sig fabriken ända fram till nutid. På fabriken fanns nämligen också, tekniska snillen, konstnärliga begåvningar och framsynta fabrikörer.
Minst lika fascinerande är tiden före 1825. Hur kom det sig att det blev en boplats under järnåldern just här? Varför slog de högadliga familjerna Oxenstierna och De la Gardie sig ned på en ö i Stockholms skärgård? Och hur såg livet ut för fattig och rik efter rysshärjningarna 1719?
Om allt detta och mycket mer berättar forskaren och författaren Carin Lindskog-Nordström (1888–1959). Det hon lämnade efter sig var en gåva till eftervärlden. Oavsett om vi hör till dem som läser allt om Gustavsberg eller är industri- eller kulturhistoriskt intresserade – alla finner sina guldkorn i denna bok.
Texten till detta viktiga referensverk har moderniserats och uppdaterats och nya bilder har tillkommit sedan första utgåvan 1973.
Carin Lindskog-Nordström (1888–1959) skrev boken på uppdrag av Gustavsbergs Fabriker AB. Av olika anledningar blev manuskriptet, med alla sina källhänvisningar och notförteckning liggande. Först 1973 gavs boken ut ffg. Den nya upplagan har fått en språklig bearbetning och delvis nya bilder.
Read more