Description
I år är det sextio år sedan andra världskriget tog slut. Det är också femtio år sedan koncentrations- och förintelselägrens fasor uppdagades. Nazisterna hade upprättat särskilda läger där man systematiskt hade mördat judar, romer, homosexuella och mentalsjuka. Mellan 1939 och 1945 dödades närmare sex miljoner judar., bara i lägerkomplexet Auschwitz dödades ungefär en miljon. Bergen-Belsen i tyska Niedersachsen var inget förintelseläger utan ett koncentrationsläger. Trots detta var förhållandena i lägret ytterst svåra och man uppskattar att cirka 30 000-40 000 fångar dog där till följd av svält och sjukdomar under kriget. Ett av offren var Anne Franck.
Bergen-Belsen befriades av britterna i april 1945. När brittiska trupper anlände till lägret den 15 april möttes de av syner som de aldrig i sin vildaste fantasi hade kunnat föreställa sig. Inne i lägret befann sig 60 000 människospillror som skulle dö om de inte fick omedelbar medicinsk vård och omsorg. En brittisk journalist från BBC gav följande beskrivning från dunklet inne i en barack bland alla döda kroppar:
"Jag fann en flicka - hon var ett levande skelett. Det var totalt omöjligt att uppskatta hennes ålder, eftersom hon knappt hade något hår kvar på huvudet och hennes ansikte såg ut som gulnad pergament med två hål för ögonen. Hon sträckte ut sin pinniga ram och väste något. Det var 'engelsk - engelsk - medicin - medicin' och så försökte hon gråta men hon orkade inte. Hon var för svag."
Ungefär 46 000 människor kunde räddas tillbaka till livet, men så många som 14 000 dog till följd av tyfus, svält och dysenteri under de närmaste månaderna. Hade britterna kunnat rädda fler om de hade varit bättre organiserade och kunnat ge adekvat medicinsk behandling direkt? Genom att gå igenom brev och dagböcker rekonstruerar författaren Ben Shephard dag för dag vad som egentligen hände i koncentrationslägret under våren och sommaren 1945.
Befrielsen av Bergen-Belsen är berättelsen om armésjukvårdarna, ambulansförarna, läkarstudenterna och hjälparbetarna som mitt under brinnande krig och under de primitivaste förhållanden tog sig an uppgiften att försöka rädda så många liv som möjligt. Det blev, för dem alla, en överväldigande erfarenhet som de bar med sig resten av livet. Men Befrielsen av Bergen-Belsen är också berättelsen om de människor som överlevde detta jordiska helvete och som på något sätt lyckades att gå vidare i livet. Det är en berättelse om mänsklighetens mörkaste sidor men också en bok om människans överlevnadsförmåga och framtidstro!
Befrielsen av Bergen-Belsen är en oerhört stark skildring; som läsare blir man verkligen berörd! Men det är inte enbart en skildring av mänskligt lidande utan författaren lyfter berättelsen till ett högre plan. Han sätter in förekomsten av koncentrations- och förintelseläger i ett större sammanhang och visar med en rad exempel hur komplex situationen var efter kriget. Något som kanske inte är riktigt känt hos allmänheten.
Ben Shephard, född 1948, är historiker och författare. Han har producerat ett flertal historiska och vetenskapliga dokumentärserier för brittiska BBC och Channel Four. Han har också författat den kritikerrosade A War of Nerves: Soldiers and Psychiatrists 1914-1994. Just nu håller han på och skriver en bok om alla flyktingar efter andra världskriget.
Boken innehåller ett svenskt efterord, skrivet av Ulf Zander. I efterordet presenteras delvis nytt material som kommer från Sigtunastiftelsen. I just Sigtuna hamnade flera före detta lägerfångar som kom hit med de så kallade Vita bussarna.
" 60 år sedan andra världskriget tog slut.
" Fortfarande ligger Förintelsen som en mörk skugga över Europas historia och böcker i ämnet är alltid angelägna och viktiga.
" Sverigeanknytning i boken: författaren skriver om Vita bussarna och den svenska eftervården av de före detta fångarna.
" Svenskt efterord.
Read more