by Jonas Wallin
Publisher | Nordic Academic Press |
Language | Swedish |
Book type | Hardcover |
Utgiven | 2024-10-14 |
ISBN | 9789180505635 |
Kategori(er) |
1800-talet var en tid av självhushållning då nästan allt gjordes från ax till limpa i hemmet. Vardagsmaten kunde kvinnorna laga utan recept, men när det skulle ordnas fest plockade man fram sin receptsamling. Likt många andra högreståndskvinnor hade Betty Gyllensvärd en sådan. Hon hade tagit över sin mors vältummade bok, där denna med prydlig handstil skrivit ner hur olika maträtter och bakverk skulle tillredas. Betty fyllde på med mängder av lösa blad och samlade på sig nya matbeskrivningar från kvinnor i sitt nätverk. Adelsdamens samling omfattade så småningom flera hundra recept, på allt från färser och korvar till "buddingar" och småkakor.
Med utgångspunkt i den bevarade receptsamlingen tecknas Bettys liv i En adelsdam i kök och salong. Ett liv som i sina konturer liknade många andra kvinnors i hennes samhällsställning. Kulturhistoriker Jonas Wallin berättar om Bettys historia medan Eva Helen Ulvros, professor i historia, skildrar utvecklingen för kvinnor under seklet och Ulrica Söderlind, lektor i måltidsvetenskap, gör en djupdykning i recepten. Boken är rikt illustrerad, vackert formgiven och innehåller ett varierat urval från receptsamlingen.
So far, we have reused
2
4
9
6
1
8
6
books.
Sweden's friendliest and environmental friendliest bookshop with the lowest priced textbooks.
This is our ambition, and we do what it takes to get there. We are here to help students to save and earn money on their textbooks while we at the same time save the environment. We were started in 2005 by two students and have since strived to constantly make it easier to buy and sell used textbooks for as many as possible.
Subscribe to receive our best student tips, offers and promotions.
Read more about how we handle personal data in our privacy policy.