Description
«Enoksen förmedlar åtskilliga fascinerande myter och traditioner som på senare tid blivit bortglömda i Sverige.» Svenska Dagbladet
Vinden och åskan, vintern och sommaren, dagen och natten är exempel på naturfenomen som våra förfäder funderade över. Svaren på frågorna hämtade de ur sin tro på gudar, övernaturliga varelser och jorden som ett levande väsen.
Djur och natur i fornnordisk mytologi beskriver hur forntida nordbor förklarade sin värld. Vi får till exempel veta att natten och dagen styrdes av två gudar, att Loke låg bakom jordskalven och att den mäktiga Nordan-vinden styrdes av en jätte i en örns skepnad. Våra berg, skogar och sjöar skapades av en urjätte och de första människorna uppstod ur trädstammar. För första gången i modern tid beskrivs också det årliga kretsloppet som inkluderar solstånd och dagjämningar och hur dygnet delades in.
Lars Magnar Enoksen går tillbaka till de ursprungliga källorna: den äldre och yngre Eddan, landskapslagar och fornisländska sagor. Han ger här en översiktlig bild av hur den forntida människan såg på djur och natur, men också på de många mytiska och spännande gestalterna som Midgårdsormen, korparna Hugin och Munin och den sällsamma lindormen. I vår moderna vardag finns fortfarande spår kvar efter några av dem. Boken vänder sig både till nybörjare i ämnet och till dem som vill fördjupa sig ytterligare i vår spännande fornnordiska mytologi.
Lars Magnar Enoksen är runolog, glimabrottare och författare. Han har tidigare utkommit med flera böcker på Historiska Media, senast i raden är Gudar och gudinnor i Norden som utkom 2005.
Det här är en Print on Demand-utgåva av en tidigare utgiven bok.
Read more