Description
Familjen Ardenfors har varit familjehem, jourhem och kontaktfamilj för ett stort antal barn under mer än 20 års tid. I boken delar Thomas Ardenfors rakt och öppet med sig av sina erfarenheter av hur det är att vara familjehemspappa - vilka glädjeämnen och svårigheter som följer med ett barn som ofta haft en tuff förhistoria. Och hur man hanterar att barnet eventuellt flyttar.
Viola, Johanna, Lovisa, Kajsa, Tor och Ismael. Några har varit spädbarn, andra tonåringar. Thomas Ardenfors har förväntansfull stått i sitt köksfönster och tittat när de kommit familjens nya medlemmar för all framtid eller för kort tid.
Avsnittet Familjehemmets A till Ö handlar bland annat om gränssättning, sekretess, lagstiftning och relationerna med det biologiska nätverket.
Ardenfors vill inspirera fler att öppna sina hem och sina hjärtan för ett utsatt barn. Författaren riktar sig till alla som vill veta mer om vad ett familjehem egentligen är. Boken kan också vara till nytta för den som arbetar inom socialtjänsten, skolan eller polisen
"Boken är en varm och ärlig verklighetsberättelse om hur det är att leva som familjehem. Vi bjuds här in i författarens och hans familjs liv i både med och motgångar. Många målande beskrivningar gör att man lever sig in i boken och läser den från pärm till pärm."
Malena Andersson, Ordförande i FaCO (Familjevårdens centralorganisation)Västmanland, ledamot i FaCO centralt.
"Thomas Ardenfors och hans familj har på ett utmärkt sätt i sin bok visat hur enskilda familjer kan hjälpa utsatta barn och ungdomar. Det finns mycket lite av dessa berättelser och Thomas bok är en viktig berättelse som på ett varmt och gripande sätt beskrivet denna viktiga insats.
Att dessutom Thomas är en utmärkt föreläsare som på ett kraftfullt sätt inte lämnar någon oberörd gör uppgiften än viktigare och kanske öppnar upp för nya familjer att tänka sig denna svåra men viktiga uppgift."
Lennart Gabrielsson, tidigare kommunalråd och socialnämndsordförande
Read more