Description
”Den rogivande övertygelsen att de demokratiska friheterna har historien på sin sida och på sikt kommer att råda överallt har alltid haft en anstrykning av önsketänkande. Utvecklingen i världen under de senaste två eller tre decennierna har visat att vi inte längre kan ta dessa saker för givna. De mänskliga rättigheterna, den demokratiska modellen och rättsstatsprincipen har mäktiga fiender, och Kina under det kinesiska kommunistpartiet är förmodligen den allra mäktigaste.
I "Den dolda handen" belyser filosofen Clive Hamilton och sinologen Mareike Ohlberg det kinesiska kommunistpartiets ansträngningar för att påverka omvärlden politiskt, ansträngningar som har intensifierats sedan 2012, då XI Jinping i ett tal varnade för faran med att negligera den kommunistiska ideologin. Den kinesiska regimen har framför allt valt att försöka sprida sin ideologi med hjälp av ”mjuk makt” – samarbetsavtal, diplomatiska påtryckningar, kulturellt och akademiskt utbyte. Sådan makt används också av andra politiska aktörer, men skalan är annorlunda i det kinesiska fallet och metoderna betydligt mer sofistikerade
Regimen har dessutom visat sig vara extremt tunnhudad när det gäller allt som skulle kunna uppfattas som kritik, vilket ibland har fått medieföretag och universitet att kompromissa med den egna integriteten. Kinas världsomspännande ekonomiska makt gör förstås en sådan anpasslighet extra illavarslande.
Clive Hamilton är professor i Public Ethics vid Charles Sturt University i Canberra. Han är också en känd klimatdebattör och har bland annat skrivit Den trotsiga jorden. Människans öde i antropocen, som Daidalos gav ut 2019. 2018 publicerades hans bok "Silent Invasion. China's influence in Australia" som rönte stor uppmärksamhet.
Mareike Ohlberg är expert på kinesisk propaganda riktad mot utlandet och tog sin doktorsgrad vid universitetet i Heidelberg. Hon är senior fellow vid Asien-programmet vid GMF (The German Marshall Fund of the United States).
Read more