Description
"Med skräcken i kölvattnet och svetten drypande under sina tjocka, svarta kyrkokläder ror Kerstin och Pehr Mattsson i sommarhettan med långa, kraftiga årtag förbi Stora Korpskär på Ornös östra sida. Lamslagna av rädsla vet de bara inte hur snabbt de måste hem till Näset från det lilla träkapellet."
Predikanten Gabriel Wollrats ångestfyllda upplysning om den ryska attacken mot svenska kusten 1719 inleder denna skildring av vårt gamla skärgårdsliv och som därefter sträcker sig fram till vår tid.
I en rikt och vackert illustrerad berättelse följs med alla sina livsöden de personer som verkat och levt på ett arrendetorp på Ornö. En levande bild av utvecklingen i skärgården.
Samspelet mellan torpet och adelssäteriet Sundby är också fängslande. Läsaren får en inblick i dess ägarfamiljer allt från det Fredrik I på 1720-talet spelade hasard med amiralen Taube och förlustade sig med dennes dotter till ätten Stenbocks händelserika historia från 1800-talets mitt. Och visst stiger Hemsöbornas pastor Nordström fram i sin verkliga skepnad.
Författaren Claes Melins familj har arrenderat Näset sedan 1963 då den siste fiskarfamiljen lämnade. Av alla de skiftande, ibland fabulösa, händelser som insupits från arkiv, intervjuer och möten med nutida ättlingar samt åldrande öbor har denna såväl spännande som underhållande historiska skildring flätats samman.
Inledningsvis får läsaren en detaljerad översikt av det gamla skärgårdslivets livsvillkor.
Göran Dyhléns vackra formgivningen med ca nittio autentiska s.v. bilder förstärker oförfalskat stämningen från en slitsam epok med stark vadagsgemenskap och långt från den burleska framtoning den inte sällan fått.
Read more