Description
Sommaren 1936 genomförde den spanska militären en kupp mot den demokratiskt valda regeringen. General Franco, kuppledaren, fick stöd av Hitlers Tyskland och Mussolinis Italien. Övriga länder i Europa kom överens om att inte blanda sig i. Tusentals frivilliga reste dit för att försvara demokratin. De flesta var arbetare och socialister, anarkister eller kommunister. Samtidigt inleddes Stalins terror i Sovjetunionen och överfördes snart till Spanien. Agenter infiltrerade myndigheter och skapade hemliga fängelser. Tusentals socialister och kommunister drabbades av mord, fängelse och tortyr.
Hur det skulle ha kunnat gå till om även svenskar som rest till Spanien för att kämpa mot fascismen hade drabbats av den stalinistiska terrorn gestaltas i den här romanen. Marta, Adrian, Nils, Georg och Ivar är fiktiva gestalter som placerats i tidstypiska sammanhang.
Dokumentärt material har vävts in – ur vittnesmål från några som överlevde och från Folkets Dagblad och Arbetaren, de enda i Sverige som publicerade nyheter från spanska inbördeskriget (1936-39) som inte var präglade av stalinismen eller borgerligheten.
Per-Olof Mattsson som skrivit romanen är litteraturvetare vid Stockholms universitet och disputerade 1989 på en avhandling om Rudolf Värnlund. Han har framför allt forskat och skrivit om nordisk litteratur under första hälften av 1900-talet, bl.a. om Eyvind Johnson, Sigfrid Siwertz, Artur Lundkvist, Ingeborg Refling Hagen, Martin Andersen Nexø och Maria Sandel. Han är medlem i det nordiska nätverket för forskning om arbetarlitteratur och ordförande i Eyvind Johnson-sällskapet. Bland hans senaste utgivna arbeten finns Maria Sandels litterära landskap (2023) och Martin Andersen Nexø: den nordiska arbetarlitteraturens pionjär (2017).
Read more