Search

Blå berg, Grön mat, Orange vin. Recept och berättelser från Georgien | 1st edition

by Charlotte Pruth and Anastasia Lundqvist

Buy used book

Not in stock. Monitor this book.

Buy new book

Fakta

Publisher Anastasia Lundqvist
Language Swedish
Book type Hardcover
Utgiven 2019-11-25
Edition 1
Pages 304
ISBN 9789151931074
Kategori(er) Food & Beverages
 ↳ Beverages
Add to cart

Description

Georgien - med sina blå berg, orangea viner och välgörande gröna rätter. Där grytorna puttrar och dofter av de färskaste grönsaker och örter fyller gathörnen, där varje by ystar sin egen ost och ostbröden tas rykande heta och saftiga ur ugnarna. Följ med på en ovanlig matresa genom Europas sydostligaste utpost och möt maträtter du aldrig tidigare provat. Bokens recept är traditionella och moderna tolkningar. Blå berg – Grön mat – Orange vin är den första svenska kokboken som ger en grundlig introduktion till det hippa georgiska köket. Här möter du ostmakarna, khachapuri-bagarna, marknadsmadammerna och naturvinsproducenterna som alla bidrar med sina recept, historier och en och annan skröna. Georgiens kök präglas av läget, i korsningen mellan öst och väst, mellan nord och syd, mellan kristendom och islam. Samtidigt är köket helt unik, med egna smaker och egen filosofi. De blå bergen syns ständigt i horisonten, en inspiration för poeter, ett lugn i själen. Det varierande och gynnsamma klimatet och de många fastedagarna har gjort att Georgiens mat till övervägande del är grön. Grönsakerna, kryddor och örter kommer samman i en smakfest, där kungen över allt är valnötterna. De mjölksyrande grönsakerna får stor plats på bordet och i boken, unika fermenteringmetoder som förlänger råvarornas hållbarhet. Instagram-favoriten, urmoderspizzan khachapuri, och saftiga dumplings khinkali får ett helt kapitel i boken. Georgiens mycket speciella orangea naturviner har hittat till mest omtalade barerna i storstäderna, från San Francisco till Tokyo. Boken utforskar Georgiens unika metod att tillverka orange vin i kvevriurnor. En 8000-årig oavbruten, kulturarvsklassad tradition. Blå berg – Grön mat – Orange vin gräver djupt i matkulturens historia och utforskar samtidigt moderna tolkningar. Råvarorna och recepten har anpassats så att de kan lagas i svenska hemmakök. Några recept är inspirerade av prinsessan och feministen Barbare Jorjadze som skrev Georgiens första kokbok på 1870-talet. I boken möter vi flera kvinnor som både bevarar och revolutionerar den georgiska gastronomin och vintillverkningen. Ur Karin Bojs förord: "Det finns kort sagt mycket inspiration att hämta i boken Blå berg - Grön mat - Orange vin och jag hoppas den ska nå fram till alla i Sverige som vill utvidga sina kunskaper om mat, vin, kultur och mänsklighetens historia." Om författarna: Anastasias matresa började redan som barn i Kirgizistan, då hon för första gången smakade en syrad tomat from Georgien. Hon är nu ambassadör för georgisk mat i Sverige. Charlotte Pruth arbetar med kvinnors rättigheter och blev på en första resa till landet förälskad i Georgiens fantastiska mat och natur. Fotograf är Bianca Brandon-Cox, som även fotograferade Smak på Sápmi, vinnare av Gourmand World Cookbook Awards. Illustrationer och form är gjorda av prisbelönta formgivaren Katy Kimbell.
Read more

Passa på att köpa kontorsmaterial

,

So far, we have reused

 2 

 3 

 2 

 7 

 4 

 2 

 5 

books.

Trustpilot

Sweden's friendliest and environmental friendliest bookshop with the lowest priced textbooks.

This is our ambition, and we do what it takes to get there. We are here to help students to save and earn money on their textbooks while we at the same time save the environment. We were started in 2005 by two students and have since strived to constantly make it easier to buy and sell used textbooks for as many as possible.

Subscribe to our newsletter

Subscribe to receive our best student tips, offers and promotions.

Read more about how we handle personal data in our privacy policy.

Looking for stationaries?

Go to Stationaries 👉
Searching...
Stäng