Description
"Mina damer och herrar, kära matvänner! När jag var liten ville barn ofta bli brandmän eller poliser. (Fast jag ville bli lantbrukare!) Idag vill barn allra helst bli TV-kockar!" Så inledde Hans Majestät Konungen sitt humoristiska tacktal vid Årets kock-evenemanget i Stadshuset. Läs resten i kalendern!
Nyligen bortgångne Tore Wretman (som var ledamot nr 9 i Gastronomiska Akademien) porträtteras i årets kalender. Jan Öjvind Swahn skriver om Smörgåsbordet och dess föregångare, Brännvinsbordet.
Peter Harryson ("tallrik" nr 13 i akademien) skriver om ett minnesvärt möte med Greta Garbo och den potatissoppa som åts vid tillfället och Jesper Svenbro skriver om Måltiden och demokratin i det antika Grekland.
Bland övrigt innehåll i kalendern kan nämnas Inger Grimlunds reportage från årets statusfyllda "SM i matlagning", det som renderar vinnaren hederstiteln Årets kock och därmed Gastronomiska Akademiens Mejerimedalj.
Bakom kalendern står som vanligt Jan-Öjvind Swahn som är huvudredaktör. Vid sin sida har han en namnkunnnig och kulinariskt väl bevandrad redaktionskommitté: Lars O. Lagerqvist, Christina Möller och Niklas Rådström.
Klipp ur tidigare recensioner:
"Den som köpt och sparat allihop har ett förnämligt gastronomiskt bibliotek"
Svensk Hotellrevy
"Som alla tidigare årgångar av Gastronomisk Kalender är den mycket läsvärd och ett måste för alla intresserade inom gastronomien"
Östran
"...som vanligt är Jan-Öjvind Swahn redaktör vilket garanterar mycken god läsning"
Allt om mat
"...som vanligt en rad mycket kunniga författare..."
Södra Dalarnes tidning
Read more