Description
Hela SO-Serien är uppdaterad för Lgr 11. SO-Serien Religion är ett konkret läromedel som låter eleverna bekanta sig med, fördjupa sig i och reflektera kring religioner och livsåskådningar. De nya böckerna i SO-Serien är omarbetade utifrån kursplanens betoning på att eleverna ska utveckla sina kunskaper om religioner och andra livsåskådningar i det egna samhället och på andra håll i världen.
Till ämnesboken finns även en lärarhandledning full av tips och övningar. Den kan givetvis användas till de tre årskursböckerna. Tankarna om de fem förmågorna ligger till grund för de nya lärarhandledningarna till SO-Serien.
Läs mer
Pedagogiska tankar
Hur håller man motivationen igång hos elever som är snabba och som slukar kunskap? Och samtidigt hos dem som har svårt att förstå texten i grundboken?
Låt dina elever ta sig an religionsämnet med hjälp av ett klassiskt uppbyggt läromedel. Själva kunskapsstoffet är lättillgängligt och läromedlet tar er till de kunskapsmål som den nya läroplanen förskriver. Bland annat handlar det om direkt tilltal, en tydlig berättarröst, luftig layout och inte för informationstätt.
Det finns en SO-S för varje behov – heterogen klass. SO-Serien hjälper dig att ge alla dina elever rätt utmaning. Välj antingen SO-S Ämnesboken, årskursböckerna eller Maxi. Ämnesboken är en sammanslagning av årskursböckerna. Varje grundbok ger en noga utvald baskurs så att alla ska kunna nå målen i religion. För dem med behov av större utmaningar finns SO-S Maxi sedan några år och den har en utökad kurs och mer stoff. Onlineböckerna har en talsyntesfunktion, vilket underlättar för elever med läs- och skrivsvårigheter.
Lättillgängliga texter. Texterna är skapade utifrån nya forskningsrön, från bland andra Monica Reichenberg, docent i ämnesdidaktik, som säger att direkt tilltal och en tydlig berättarröst gör texterna mer levande och engagerande. Formen är lätt och luftig så att eleverna enkelt hittar. Det finns sammanfattningar, faktarutor, fördjupningar, uppgifter och ordförklaringar som bryter av och förtydligar.
Ett väl avvägt innehåll i linje med Lgr11. Innehållet i seriens grundböcker är väl avvägt, varken för mycket eller för lite. Urvalet bygger på den undersökning i 17 svenska skolor vi gjorde inför revideringen av SO-Serien, och som visade att undervisningspraxis är ungefär likadan i hela landet. Men vi har även gjort en mycket grundlig granskning av vad som krävs för att serien ska överensstämma med de nya kursplanerna i Lgr11.
Författaren Ingrid Berlin skriver: ”Idag har vi elever från flera länder i världen i de flesta klasser. Så nu är det extra viktigt att eleverna lär sig om och får en förståelse för olika kulturer och religioner. Därför har det varit viktigt för Börge och mig att berätta om varje religion utifrån dess egna perspektiv. Vi har också velat förmedla ett innehåll som berör och väcker intresse. Som lärare vet vi hur viktigt det är med levande texter för att eleverna ska tycka att det är roligt och komma med egna reflektioner.”
Komponenter
- Ämnesbok åk 7-9 SO-S Religion Ämnesboken låter sina tre delar fokusera på olika områden. SO-S Religion 7 har tyngdpunkten på att presentera ämnet och religioner och etik i forntida kulturer och traditionella religioner. SO-S Religion 8 fokuserar uteslutande på judendom, kristendom och islam och i ett inledande kapitel jämförs de tre utifrån deras gemensamma bakgrund. SO-S Religion 9 inleds med hinduism och buddhism. Men större delen av boken ägnas åt andra livsåskådningar, filosofier och vetenskap.
Alla årskursböcker har kapitel om etik. Där ges eleverna möjlighet att diskutera och reflektera kring situationer utifrån olika etiska ställningstaganden.
Innehåll
SO-S Religion 7 Lgr 11
Kap 1 Välkommen till religionskunskapen
Kap 2 Forntida religioner
Kap 3 Traditionella religioner
SO-S Religion 8 Lgr 11
Kap 1 Tre religioner - gemensamma drag
Kap 2 Judendomen
Kap 3 Kristendomen
Kap 4 Islam
Kap 5 Etik – en dag i Saras och Abrahams liv
SO-S Religion 9 Lgr 11
Kap 1 Det eviga kretsloppets religioner
Kap 2 Hinduism
Kap 3 Buddhism
Kap 4 Filosofi och vetenskap
Kap 5 Fler livsåskådningar
Kap 6 Etik – en dag i Lakshmis och Ashokas liv
- SO-S Religion Ämnesboken Ämnesboken är en sammanslagning av de tre årskursböckerna.
- Lärarhandledning Även lärarmaterialet är reviderat och det finns en lärarhandledning till varje ämne. Tankarna om de fem förmågorna ligger till grund för de nya lärarhandledningarna till SO-Serien. Övningarna i lärarhandledningarna utgår tydligt från både ”The Big 5”, kursplanerna i SO samt från aktuell forskning kring språk och tänkande. Varje lärarhandledning innehåller även ”nationella-prov-liknande” prov. Det är bara att kopiera, dela ut och se klassen komma igång!
- MAXI-boken För de snabba, de som vill ha större utmaningar, finns SO-S Maxi. Maxiboken utgår från Ämnesboken, men nya kapitel har tillkommit, och i de ursprungliga kapitlen har delvis nytt stoff lagts till.
I SO-S Religion Maxi finns mer stoff kring religionsutövandet i praktiken, nya andliga idéer eller livsåskådningar som ersättning för de klassiskt ”religiösa”. Dessutom finns mer om etik och moralfrågor.
- SO-S Pluswebb Täcker in geografi, historia, religion och samhällskunskap för årskurs 7-9 och följer SO-Seriens upplägg och struktur. Uppdateringsarbetet för att helt anpassa till Lgr11 påbörjas 2013.
- Övrigt SO-Seriens böcker för årskurs 6 håller på att anpassas till Lgr11.
Om författarna
Författare Ingrid Berlin:
"Idag har vi elever från flera länder i världen i de flesta klasser. Så nu är det extra viktigt att eleverna lär sig om och får en förståelse för olika kulturer och religioner. Därför har det varit viktigt för Börge och mig att berätta om varje religion utifrån dess egna perspektiv. Vi har också velat förmedla ett innehåll som berör och väcker intresse. Som lärare vet vi hur viktigt det är med levande texter för att eleverna ska tycka att det är roligt och komma med egna reflektioner."
Read more