Publisher | Studentlitteratur |
Language | Swedish |
Book type | Paperback |
Utgiven | 2019-02-01 |
Edition | 1 |
Pages | 248 |
ISBN | 9789144088150 |
Kategori(er) |
Medicin, Care & Physiology |
Kost vid hälsa och sjukdom är en lärobok skriven för att användas vid undervisning i näringslära vid högskoleutbildningar. I boken beskrivs biokemiska och fysiologiska processer i samband med intag av mat, processer som är nödvändiga för att bibehålla liv och hälsa.
Inledningsvis behandlas grundläggande näringsämnen som kolhydrater, fett, protein, vitaminer och mineraler samt vätskebalans och hur den bäst upprätthålls. Vidare finns olika länders kostrekommendationer samlade, vilka i grunden har många gemensamma mål, men kan skilja sig åt på detaljnivå.
I olika kapitel beskrivs fortsättningsvis mat man kan bli sjuk av, liksom den man blir frisk av, lämplig kost under graviditet samt fetma och kostbehandling av fetma. Innebörden av märkning av mat behandlas också, då detta blir alltmer viktigt med en ökande andel importerad och processad mat.
Framtidens kost, och hur vi måste anpassa livsmedelsproduktionen med hänsyn till miljö och klimat i en värld med ökande befolkning beskrivs också.
Kost vid hälsa och sjukdom riktar sig främst till studenter på sjuksköterske- och dietistprogrammen, men även till yrkesverksamma sjuksköterskor, dietister, tandläkare och läkare.
So far, we have reused
2
4
9
6
2
9
1
books.
Sweden's friendliest and environmental friendliest bookshop with the lowest priced textbooks.
This is our ambition, and we do what it takes to get there. We are here to help students to save and earn money on their textbooks while we at the same time save the environment. We were started in 2005 by two students and have since strived to constantly make it easier to buy and sell used textbooks for as many as possible.
Subscribe to receive our best student tips, offers and promotions.
Read more about how we handle personal data in our privacy policy.