Många infallsvinklar i prisad formSpektrum har länge varit Sveriges populäraste NO-serie. Den lättlästa texten, tydliga strukturen och stora mängden infallsvinklar är bara några av skälen. Så även den inspirerande formen, som fått pris av Svensk Bokkonst. Nu utvecklas Spektrumserien ytterligare med onlineböcker för lärare och elev på webben.
Läs mer
Struktur och variation som lockar till läsningDet är många som tycker att naturvetenskap är spännande. Vår förhoppning är att de ska bli ännu fler med Spektrum. Därför har vi arbetat hårt för att hitta ett språk och en form som lockar till läsning.
Varje kapitel inleds med en målbeskrivning följd av en inledning med diskussionsfrågor för att väcka intresset. Avsnitten är tydligt presenterade med lättlästa texter och förklarande bilder. Faktarutor på teman som fördjupning, historia och forskning, samt spännande extraläsning i fokusuppslag öppnar för en omväxlande läsning och möjligheter till variation.
Parallella LightböckerI Spektrumserien finns även alternativa, lättare böcker i varje ämne. Lightböckerna kan användas av elever som tycker ämnet är svårt eller har glädje av en mindre textmängd. De har samma fina form som grundböckerna, men är bara hälften så tjocka. Många svåra begrepp är borttagna och texterna har förenklats. Eftersom Lightböckerna är helt parallella med grundböckerna är det lätt att använda dem samtidigt i klassrummet.
Lärarhandledning och elevmaterialTill Spektrum Kemi Grundbok och Lightbok finns en gemensam lärarhandledning i bokform. I den finns bl.a. förklarande texter, tips och svar på frågor. I den finns också små bilder på alla laborationer så att du lätt kan planera din undervisning.
Lärarhandledningen innehåller också en cd-skiva. På den finns kopieringsunderlag, redigerbara provfrågor och laborationer som du själv kan skriva ut till dina elever.
För dig som köper lärarhandledningen finns cd:ns material även att ladda ner från Spektrums hemsida
www.liber.se/spektrum. Där hittar du också gratis MP3-filer med alla böcker som ljudböcker.
Böckerna finns inlästa hos Inläsningstjänst.
Spektrum på webbenPå Spektrums webbplats - www.liber.se/spektrum - finns mycket att hämta. Där hittar du gratis mp3-filer med serien inläst om ljudböcker, och kan också bläddra i några avsnitt ur böckerna och titta på provlektioner. Via webben kan du också nå allt material i lärarhandledningarna - lätt tillgängliga från skolan eller hemmet. Allt du behöver är en kod som du får i handledningen. Där finns även allt material från handledningens cd-skiva.
OnlineböckerSpektrums grundböcker finns även som Onlineböcker - digitala böcker med samma innehåll som grundböckerna, men med visningsläge datorskärm och många olika funktionaliteter, som underlättar både för lärare och elever. Onlinböckerna kan även visas på interaktiva skrivtavlor eller med projektor i klassrummet för att samla klassen runt text och illustrationer, och på så sätt underlätta din undervisning.
Läs mer om OnlinebokenNya kursplaner 2011De nya kursplanerna i fysik, kemi och biologi består av tre delar: syfte, centralt innehåll och kunskapskrav. Det centrala innehållet ger en mer detaljerad beskrivning av vad som ska tas upp, men innehåller för 7-9 inga större förändringar jämfört tidigare. En viktig skillnad är dock att eleverna förväntas ha lärt sig mer under åk 1-6, inte minst i kemi och fysik. De tre aspekterna i kursplanerna från 2000 - kunskap om naturen och människan, naturvetenskaplig verksamhet och kunskapens användning - har i Lgr11 blivit långsiktiga syftesmål. En del av de förmågor som betonas - som att granska information, kommunicera och ta ställning - ska genomsyra undervisningen i NO. Spektrum lever väl upp till kursplanernas intentioner, och är med sina olika infallsvinklar ett bra redskap för att arbeta vidare med de olika förmågorna. Öppnar för kommunikation Med hjälp av målbeskrivningar i kapitelingressen får eleverna en bra bild av vad de ska lära sig. Ingresstext och diskussionsfrågor öppnar sedan för samtal kring vad eleverna redan kan och är intresserade att lära sig mer om. Och varför inte diskutera arbetssätt och olika ställningstaganden när tillfälle ges. Många av Testa-dig-själv frågorna som finns på fyra nivåer efter varje avsnitt kan också användas för diskussioner.
Tydlig struktur möjliggör egna valSpektrums tydliga struktur och form underlättar när du och eleven ska bestämma olika arbetsområden. Med läroböckerna och det omfattande materialet i lärarhandledningar och på cd-skivor som "verktygslåda" har ni goda möjligheter att lägga grunden till en intressant undervisning.
Många infallsvinklarBöckernas grundtexter varieras på ett trevligt sätt med faktarutor kring teman som fördjupning, forskning och historia, och kan ge nya infallsvinklar till stoffet. Även de mer omfattande fokusuppslagen ger bra kopplingar till naturvetenskaplig verksamhet och historiska perspektiv.
Om författarna
Folke Nettelblad är författare till faktaboken. Han är kemist och vetenskapsskribent. Christer Ekdahl och Anders Pålsson har skrivit lärarpärm och lärarhandledning. De är grundskollärare och lärarutbildare med lång erfarenhet av kemiundervisning.