Description
Sveriges populäraste NO-serie!
Med lättlästa texter, förklarande bilder, tydlig struktur och en mängd olika infallsvinklar finns det något för alla i Spektrum. Naturvetenskapen ska engagera! Arbeta digitalt med digitalbok och kostnadsfri webbapp.
Liber Digital med intelligent återkoppling
Nu finns Spektrum Kemi Digital, där du och eleverna får ännu bättre digitalt stöd. Testa utan kostnad med din klass i 12 veckor, beställ ett utvärderingsabonnemang. Allt arbete ni gjort i läromedlet under utvärderingen följer med vid köp. Introduktionspriser.
Läs mer
UPPLÄGG
Tillsammans med kursplanens centrala innehåll ligger förmågorna till grund för kunskapskraven, som i sin tur återspeglas i de nationella ämnesproven. Vi har mött de nya behoven genom att skapa nya moment som lyfter förmågorna, och anpassat stoffet till det centrala innehållet. Spektrum tar Lgr11 och de nationella ämnesproven på allvar!
Kapitelstart med centralt innehåll och förmågor
I inledningen till varje kapitel har vi lyft kursplanens förmågor i intresseväckande bilder och frågor. Här finns även målbeskrivningar baserade på det centrala innehåll och de förmågor som behandlas i kapitlet.
Begreppsträning i varje avsnitt
Varje avsnitt i ett kapitel avslutas med en kort begreppsträning - Förklara begreppen - som lyfter centrala begrepp. Det är ett sätt att belysa den viktiga begreppsträning som stärker elevernas förståelse för det naturvetenskapliga språket och ger dem verktyg att utveckla det.
Perspektiv - för att utveckla ett kritiskt tänkande
I de nya Perspektiven lockas eleverna att använda sina kunskaper för att diskutera och ta ställning. Här tränas bland annat förmågan att skilja värderingar från vetenskapliga fakta, och att utveckla ett kritiskt tänkande kring såväl argument som informationskällor.
Finalen - bra träning inför ämnesproven
Varje kapitel avslutas med Finalen. Här finns kapitelövergripande frågor i ämnesprovens anda. Det ger en bra möjlighet att testa sina nya kunskaper och få regelbunden träning inför ämnesproven. Varierande frågeställningar uppmuntrar eleven att tänka i ett större perspektiv och utveckla förståelse för olika samband inom naturvetenskap. Du och dina elever avgör själva om ni vill arbeta med Finalen enskilt eller i grupp.
Centralt innehåll i linje med Lgr11
I kemikursplanen lyfts de stora sammanhangen hälsa, resurshushållning, materialutveckling och miljöteknik. De har genomgående förstärkts i Spektrum Kemi, bland annat i kapitel som "Kost, hälsa och hygien, "Materialutveckling" och "Kemi - nytta, hot och vetenskap". Kemin och världsbilden, som är en rubrik i det centrala innehållet, har lyfts i såväl brödtexter som i fördjupningar under rubriken "Vetenskap i utveckling".
Sammanhangen förstärks även i de nya Perspektiv. Några exempel är "Kemikunskaper räddar liv", "Växthuseffekt och klimatförändringar", "Räcker maten", "Låt inte kemin i reklamen lura dig" och "Nanomaterial - en teknikrevolution som pågår nu".
KOMPONENTER
Grundbok och Lightbok
Spektrum är en naturvetenskaplig serie för grundskolans årskurs 7-9. I serien ingår förutom Spektrum Kemi även Spektrum Fysik och Spektrum Biologi. I varje ämne finns en Grundbok och en Lightbok. Lightboken kan användas av elever som vill ha en lite lättare kurs och en mindre textmängd. Eftersom den är parallell med grundboken är det lätt att använda böckerna samtidigt i klassrummet för den som så önskar.
Lärarhandledning med prov och bedömning
I Spektrums nedladdningsbara lärarhandledningar har vi gjort en satsning på det som lärare efterfrågar mycket idag, nämligen stöd kring prov och bedömning. Här finns därför förslag till;
- kapitelprov i stil med första delen i ämnesproven
- laborationsprov, även de liknande ämnesproven
- prov som vi kallar "Diskutera och ta ställning".
Till proven finns bedömningsstöd och matriser.
Utöver detta innehåller lärarhandledningen naturligtvis facit och kommentarer till alla moment i boken, kopplingar till kursplanernas syfte och centrala innehåll, kopieringsunderlag med praktiska och teoretiska uppgifter, demonstrationer, pedagogiska tips etcetera.
Språklabb - en språkutvecklande arbetsbok
Språklabb Kemi är en språkutvecklande arbetsbok direkt kopplad till huvudboken Spektrum Kemi. Språklabb gör det möjligt för sig som lärare att inkludera alla i din undervisning, såväl nyanlända elever från förberedelseklass som elever som har svårt att klara kunskapskraven för E i kemi.
I Språklabb Kemi får eleverna arbeta med kemi och språk parallellt. Språklabb följer kapitlen i huvudboken och eleverna tränar på de begrepp de måste behärska för att förstå ämnesområdet. Exempel på övningar i Språklabb är förförståelse, lucktexter, rita, ersätta ord, para ihop meningar och sammansatta ord.
Språklabb följer eleverna i kemiämnet under hela högstadiet. Facit finns att hämta gratis på liber.se.
Kostnadsfri webbapp
Med Spektrum Kemi webbapp får eleverna träna de viktiga ämnesbegreppen till varje kapitel i Spektrum Kemi. De kan också lyssna till texterna och se animationer. Inget behöver laddas ner, bara att surfa in på webbappen via smartmobil, surfplatta och dator.
Digitalböcker
Spektrumböckerna finns även som digitalböcker. Läs mer om onlinebok och digitalbok
Digitalt paket Många ämnen i NO överlappar varandra och med onlineböckerna kan du som lärare planera flexibelt mellan olika kapitel och avsnitt i böckerna och skapa din egen röda tråd i undervisningen. Det underlättar din egen ämnesintegrering. Du kan köpa Spektrum Biologi digitalbok, Spektrum Kemi digitalbok och Spektrum Fysik digitalbok i ett digitalt paket. Ett digitalt paket-abonnemang är 15% billigare än att köpa varje digitalbok separat.
Prov och bedömningsstöd till alla kapitel i Spektrum Kemi
Det tar tid att fundera över och producera bra diskussions-, laborations- och provuppgifter som lärare. Detta material liknar det nationella provet i NO där eleven testas på olika förmågor på tre huvudprov. Det här materialet innehåller prov och bedömningsanvisningar. Samtliga kunskapskrav i kemi tillgodoses med materialet och det går lätt att anpassa efter din undervisning. Till alla prov finns det även bedömningsstöd med tillhörande bedömningsmatriser, allt enligt Lgr 11.
Till varje kapitel finns det tre stycken huvudprov:
"Diskutera och ta ställning"
"Planera och undersöka"
"Beskriva och förklara"
Till alla respektive prov finns en elevsida med kopieringsunderlag och en tillhörande lärarsida med bedömningsförslag. Vid de tillfällen vi känner att saker behöver förtydligas till läraren ger vi på lärarsidan även kommentarer. Bedömningsmatriserna för de olika kunskapskraven är en rekommendation från oss och du kan självklart anpassa dessa så att de passar för just dig och dina elever.
Spektrum Kemi Digital ger dig:
- Varje kapitel och avsnitt kopplade till det de olika förmågorna, kunskapskraven och det centrala innehållet.
- Tydlig och strukturerad lärarhandledning med förslag på lektionsplanering, laborationer, extramaterial och powerpointpresentationer. Den innehåller också massor med pedagogiska och didaktiska tips och länkar till olika filmer, simuleringssidor och andra informationssidor. Du slipper leta upp lämpligt lektionsinnehåll – allting finns i plattformen!
- Varje avsnitt innehåller en mängd interaktiva övningar där eleven kan arbeta framåt i sin takt och på sin nivå. ”Testa grunderna”; en test med E-frågor som gör att du som lärare kan se om eleverna förstått de centrale begreppen i varje avsnitt. Eleverna kan också gå in och öva på förmågorna i varje avsnitt, alltså göra uppgifter som testar en högre nivå en ”Testa grunderna”. Dessa övningar kan eleven göra med texten öppen för att slippa bläddra mellan olika sidor.
- Fler filmer i 3D-format. Vi har nu gjort ytterligare filmer som kompletterar texten i avsnitten.
- Olika typer av prov: Begrepp, Laboration respektive Diskutera och ta ställning. Eleven kan svara i plattformen och du som lärare kan ge feedback på de ställen som inte rättas automatiskt. Alla uppgifter är kopplade till förmågorna och kunskapskraven och läraren kan lätt följa upp utifrån kunskapsmatriser.
Allt du behöver finns samlat på ett och samma ställe. Som lärare kan du enkelt individanpassa genom att tilldela eller dölja material till elever utifrån deras unika behov.
Om författarna
Karin och Folke Nettelblad är vetenskapsskribenter med bred forskningserfarenhet inom kemi och medicin.
Christer Ekdahl, som skrivit lärarhandledningen, har lång erfarenhet av kemiundervisning och arbete på KRC, kemilärarnas resurscentrum.
Catrin Borgå arbetar som legitimerad högstadielärare i NO (förstelärare) och matematik sedan 20 år. Hon har lång erfarenhet i betyg och bedömning där hon dessutom har ett av sina uppdrag som förstelärare.
Nelli Issa arbetar som legitimerad högstadielärare i NO (förstelärare) och matematik sedan 13 år och har arbetat tillsammans med Catrin under många år.
Read more