Description
Dilsa Demirbag-Sten kom till Sverige som sexåring 1976. Efter att ha vuxit upp i Uppsala och Karlstad flyttade hon till Stockholm, där hon bl a varit sakkunnig åt Leif Blomman Blomberg. Hon är inte rädd för att sticka ut hakan, och har blivit en uppskattad och flitigt anlitad debattör i integrationsfrågor, hedersmord och kvinnors rättigheter.
Med åren har hennes behov av att få veta mer om sin kurdiska bakgrund vuxit. Tills för bara en generation sedan bodde hennes stam uppe i bergen - i tält. Idag bor de över hela Europa. Tills för bara en generation sedan styrde männen med fast hand över familjen. Idag går det att bryta mönstren. Men vad är det för mönster som ska brytas? Finns det ingenting bra i den gamla kulturen?
Som kvinna och kurd är det svårt att komma åt historien och kulturen. Och tiden i Sverige har gjort henne till en främling i dubbel bemärkelse, i Sverige bland svenskar men även i Kurdistan bland kurder.
Stamtavlor är en utlämnande och kärleksfull, rå och innerlig självbiografisk berättelse om en ung kvinnas försök att förstå varifrån hon kommer och vilket arv hon bär med sig.
"Jag ville skriva en bok som ger mina barn en nyckel till en av många dörrar som kommer att dyka upp i deras liv. Kanske väljer de att inte öppna den dörren. Det är upp till dem att välja. Min förhoppning är att de ska känna sig fria från skulden att förvalta. De ska inte tvingas att vara något de inte själva vill vara eller har sökt sig till. Men jag vill på det här sättet ge dem några av svaren på de frågor jag aldrig fick ställa och som kanske ingen formulerat tidigare."
Read more