Search

Published at 2021-12-21

Green Act Award 2021 tilldelas Klimatjuristerna

Ida Edling, Josefin Meissner & Yvette du Plessis-Sjöblom är årets vinnare av stipendiet Green Act Award. Av de 150 nomineringar som inkommit är det dessa tre juriststudenter från Stockholms universitet som är mottagare av utmärkelsen och stipendiet på 50 000 kr, som delas ut för fjärde gången av Campusbokhandeln, i år tillsammans med Adlibris. Som ledare för studentföreningen Klimatjuristerna tilldelas de priset för sitt engagemang i miljörätt och biträde i Auroras klimatprocess.

Ida, Josefin och Yvette är ledarna för Klimatjuristerna, en studentförening med sin bas i Stockholm som jobbar för att stärka den svenska miljörörelsen genom att inspirera och utbilda den kommande generationen miljöjurister. De erbjuder också juridisk rådgivning till olika miljöinitiativ, och biträder bland annat organisationen Aurora i det uppmärksammade Auroramålet. 

Om Klimatjuristerna vinner framgång med Auroras klimatprocess kommer det innebära att Sveriges klimatpolitik blir underkänd och att staten blir tvungen att öka sina ambitioner genom bättre klimatmål och/eller en bättre efterlevnad av sina mål, förklarar Ida, Josefin och Yvette.

De tre studenterna valde juristprogrammet på grund av sitt starka samhällsintresse, och för att de ser juridiken som ett verktyg för att skapa förändring. Efter studierna vill de använda sin kunskap och makt för att arbeta för ett mer rättvist och hållbart samhälle. Den största utmaningen som de ser det är oförmågan i samhället att tänka om och utnyttja resurser mer effektivt. Även om vi på individnivå tar ansvar för att minska vårt klimatavtryck behövs mer.

Vi behöver en mer strukturell förändring – att mäktiga aktörer såsom staten gör allt den kan för att minska vårt klimatavtryck på ett nationellt plan. Omfattande samhällsomställning kan bara åstadkommas om makthavare tar sitt ansvar.

För Klimatjuristernas tre ledare innebär stipendievinsten att deras kamp uppmärksammas. En kamp där de lagt ner hundratals timmar av sin fritid för att avvärja en kris som äldre, mer erfarna och betydligt mer resursstarka makthavare har skapat men vägrar ta tag i. 

Dessa pengar kommer att användas för att fortsätta organisera, inspirera och utbilda våra framtida miljöjurister, som är de som kommer att driva rättvisekampen vidare de kommande decennierna, säger vinnarna. 

Juryns motivering
“Vinnaren av Green Act Award 2021 lyfter en otroligt viktig fråga och har börjat bygga en armé av studenter som vill tvinga fram en omställning genom att nyttja det ramverk som Sveriges alla utsläppare styrs av. Som rådgivare åt miljöorganisationer och Auroramålet har klimatjuristerna gjort miljörätt hett samtidigt som de vässar morgondagens miljöjurister. Yvette, Ida och Josefin har alla bidragit till att komma några steg närmare att genom juridikens ramverk tvinga fram en grön revolution. Detta tycker vi är värt att hylla.”

Finaljuryn i Green Act Award bestod av Fredrik Hagenius, medgrundare av Campusbokhandeln, Erik Martinsson, vd på Svea Solar, Kalle Nilver, vd på GoClimate, Mohammed Mohsen, marknadschef på Vi-skogen och We Effect samt förra årets vinnare, Cecilia Nyquist.

Övriga finalister 2021

Under prisutdelningen utsågs även två finalister som precis som vinnarna gör ett otroligt jobb för klimatet vid sidan av studierna. Därför ville vi även lyfta och presentera dessa hjältar som alla erhöll diplom och 10 000 kronor för sin insats.

Emma Bergling är engagerad i Klimatstudenterna och Gröna Studenter. I Klimatstudenterna är hon medgrundare och valberedning, och i Gröna studenter språkrör inriktad på miljö- och klimatfrågor. Emma drivs av sitt stora intresse för hållbarhet och att driva samhället i en hållbar riktning genom att motivera och engagera i studentsammanhang och numera även som politiker.

Francisco Carvalho är klimataktivist och engagerar sig lokalt, för närvarande genom att skapa ett nätverk för att stoppa utbyggnaden av E22:an i Lund. Francisco deltog även i den över 24 timmar långa blockaden av oljeterminalen i Sture, Bergen förra sommaren samt återstartade Extinction Rebellion Lund. En av Franciscos främsta motivationer för sitt klimatengagemang är rädslan för att Portugal, platsen han växte upp på, riskerar bli obeboelig om klimatfrågan inte tas på större allvar.

Läs mer om Green Act Award

Latest blog posts

So far, we have reused

 2 

 3 

 2 

 5 

 0 

 5 

 3 

books.

Trustpilot

Sweden's friendliest and environmental friendliest bookshop with the lowest priced textbooks.

This is our ambition, and we do what it takes to get there. We are here to help students to save and earn money on their textbooks while we at the same time save the environment. We were started in 2005 by two students and have since strived to constantly make it easier to buy and sell used textbooks for as many as possible.

Subscribe to our newsletter

Subscribe to receive our best student tips, offers and promotions.

Read more about how we handle personal data in our privacy policy.

Looking for stationaries?

Go to Stationaries 👉
Searching...
Stäng